Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seria pytań dot. SerPIW
11.03.2010, 14:11
Seria pytań dot. SerPIW
Dzień dobry!
Mam kilka pytań:

1. Czy macie problemy z wczytywaniem wyników. Na końcu każdej linii jest znak który trzeba usunąć aby plik był poprawnie wczytany.
Czy w plikach PDF nie brakuje Wam Polskich znaków?

2. Jeden z lekarzy pracuje w dwóch powiatach. Przy zmianie kodu powiatu zmienia się cała baza ale dane w sekcji 'Dane umieszczone na wydrukach' są niezmienne. My w tym polu mamy wpisane Dane PIW'u.

3. Mamy podpisaną umowę serwisową co w przypadku gdyby lekarz pracujący w dwóch powiatach miał jeden SERPIW przy czym ten drugi powiat ma nie podpisaną umowę. Czy może mieć wgraną aktualizacje? (teoretycznie)

Pozdrawiam Sławomir Kaczmarek Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11.03.2010, 14:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.03.2010 20:16 przez skuczi.)
RE: Seria pytań dot. SerPIW
Ja z wczytywaniem wyników nie mam problemów, ale należy zwrócić uwagę czy w plikach tekstowych nie jest dodawana stopka np. przez program antywirusowy, bo miałem już kiedyś taki przypadek przy wysyłaniu pliku partii do laboratorium.

Jeżeli chodzi o pliki pdf i brak polskich znaków, to jest to na zjawisko powszechne a wynika pewnie z tego, że serpiw nie mam u siebie przy eksportowaniu do pdf-u polskich znaków i wg. mnie jest to wina programisty programu, który używa do pisania swoich aplikacji programu ( darmowego?), który nie ma możliwości prawidłowego ich tworzenia. Rozwiązaniem jest eksport przez wirtualną drukarkę pdf np. Cute PDF writer, trzeba po prostu "wydrukować" plik przez ten program i jest wtedy OK, ale to strasznie dużo roboty jak się ma dużo do drukowania. Wystarczyłoby takie narzędzie dodać do serpiwu i serlabu i nie byłoby kłopotu.

Tak to jest jak się podpisuje umowę z kimś, kto do końca nie może zrobić wszystkiego jak należy, a za śmieszne aktualizacje wystawia tylko rachunki na pokaźne sumy, nawet nie pisząc co dana aktualizacja zawiera ( przynajmniej ja takiej informacji nigdy nie dostałem).
11.03.2010, 15:26
RE: Seria pytań dot. SerPIW
(11.03.2010 14:11)PIW_Jarocin-IT napisał(a):  3. Mamy podpisaną umowę serwisową co w przypadku gdyby lekarz pracujący w dwóch powiatach miał jeden SERPIW przy czym ten drugi powiat ma nie podpisaną umowę. Czy może mieć wgraną aktualizacje? (teoretycznie)

Niestety przy próbie zmiany kodu powiatu pojawi się komunikat o nie posiadaniu licencji na tą wersję.
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Your Website | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS