|
Seria pytań dot. SerPIW
|
|
11.03.2010, 14:11
|
|||
|
|||
|
Seria pytań dot. SerPIW
Dzień dobry!
Mam kilka pytań: 1. Czy macie problemy z wczytywaniem wyników. Na końcu każdej linii jest znak który trzeba usunąć aby plik był poprawnie wczytany. Czy w plikach PDF nie brakuje Wam Polskich znaków? 2. Jeden z lekarzy pracuje w dwóch powiatach. Przy zmianie kodu powiatu zmienia się cała baza ale dane w sekcji 'Dane umieszczone na wydrukach' są niezmienne. My w tym polu mamy wpisane Dane PIW'u. 3. Mamy podpisaną umowę serwisową co w przypadku gdyby lekarz pracujący w dwóch powiatach miał jeden SERPIW przy czym ten drugi powiat ma nie podpisaną umowę. Czy może mieć wgraną aktualizacje? (teoretycznie) Pozdrawiam Sławomir Kaczmarek
|
|||
|
11.03.2010, 14:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.03.2010 20:16 przez skuczi.)
|
|||
|
|||
|
RE: Seria pytań dot. SerPIW
Ja z wczytywaniem wyników nie mam problemów, ale należy zwrócić uwagę czy w plikach tekstowych nie jest dodawana stopka np. przez program antywirusowy, bo miałem już kiedyś taki przypadek przy wysyłaniu pliku partii do laboratorium.
Jeżeli chodzi o pliki pdf i brak polskich znaków, to jest to na zjawisko powszechne a wynika pewnie z tego, że serpiw nie mam u siebie przy eksportowaniu do pdf-u polskich znaków i wg. mnie jest to wina programisty programu, który używa do pisania swoich aplikacji programu ( darmowego?), który nie ma możliwości prawidłowego ich tworzenia. Rozwiązaniem jest eksport przez wirtualną drukarkę pdf np. Cute PDF writer, trzeba po prostu "wydrukować" plik przez ten program i jest wtedy OK, ale to strasznie dużo roboty jak się ma dużo do drukowania. Wystarczyłoby takie narzędzie dodać do serpiwu i serlabu i nie byłoby kłopotu. Tak to jest jak się podpisuje umowę z kimś, kto do końca nie może zrobić wszystkiego jak należy, a za śmieszne aktualizacje wystawia tylko rachunki na pokaźne sumy, nawet nie pisząc co dana aktualizacja zawiera ( przynajmniej ja takiej informacji nigdy nie dostałem). |
|||
|
11.03.2010, 15:26
|
|||
|
|||
RE: Seria pytań dot. SerPIW
(11.03.2010 14:11)PIW_Jarocin-IT napisał(a): 3. Mamy podpisaną umowę serwisową co w przypadku gdyby lekarz pracujący w dwóch powiatach miał jeden SERPIW przy czym ten drugi powiat ma nie podpisaną umowę. Czy może mieć wgraną aktualizacje? (teoretycznie) Niestety przy próbie zmiany kodu powiatu pojawi się komunikat o nie posiadaniu licencji na tą wersję. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc